söndag 11 december 2011

Jultankar - Presentpapprets betydelse


Tänkte dela några tankar kring julen utifrån den kristna berättelsen om den första julen...här kommer första tanken:

Alla har vi fått presenter; julklappar, födelsedagspresenter, farsdagspaket, konfirmationspresenter och så vidare...

I min ursprungsfamilj har vi lagt rätt så stor vikt vid själva omslagspappret. Min mamma slog ofta in julklapparna med brunt papper, röda snören och lack istället för tejp. Inte glittriga, färggranna tomtepapper vilket förmodligen hade varit enklare.

Utsidan är inte oväsentlig utan den säger något om innehållet och ger en hint om tankemödan bakom. Pappret säger också något om avsändaren...

Jag vet inte vad du har för förhållande till julevangeliet - bibelns beskrivning av vad som hände den första julen. Är det en exakt beskrivning av en historisk händelse med bland annat 1000-tals änglar som i fysisk form flyger omkring och sjunger, eller är det en berättelse som innehåller korn av sanning men också är fylld med ett symbolspråk som har viktiga saker att säga om Gud?

Oavsett vilket så kan man väl se det som att Jesus är en present från Gud till den här världen och då är frågan vad omslagspappret har att säga oss? Hur väljer Gud att förpacka den kanske största gåva han ger oss?

Man kan ju knappast anklaga Gud för att slå på stora trumman - ett litet stall i ett litet land, ogift mor, okänd far. Några outbildade herdar tillsammans med sina får står för de första gratulationerna, han undkommer med nöd och näppe en massaker och så vidare...

Tänk er istället eldskrift på himlen, ett stort slott, kilometerlånga köer med människor som vill gratulera, kanske lite vulkanutbrott eller jordbävningar...

Frågan är då: varför valde Gud just det presentpappret och inte ett lite finare? Vad vann han på det?

2 kommentarer:

  1. Gud är inte intresserad av buzz? Människors föreställningar om vad presenten ifråga skulle vara var kanske så annorlunda att de inte skulle förstått även om det skrevs med eld skrift? Mmmm. Pappret säger nog mer om givaren än innehållet i paketet.

    SvaraRadera
  2. Välkommen hit Christopher :) Pappret säger nog en hel del om givaren i det här fallet och det är ju inte alltid så enkelt att förstå varför han gör som han gör...men det kan vara intressant att fundera på det..

    SvaraRadera