torsdag 10 november 2011

Konsten att leva innerligt

Varje sommar försöker jag lyssna på så många sommarpratare som möjligt och det ser ut att bli fler och fler för varje år. Den 12 augusti 2010 var det  prästen Ted Harris som var sommarvärd. Jag hade inte hört talas om honom tidigare men tyckte att det han sa var så intressant så att jag på en gång beställde boken om Søren Kierkegaard som han skrivit tillsammans med Ann Lagerström. Ted har tydligen skrivit flera böcker om Kirkegaard men det här är en lite mer lättsmält bok för oss vanliga människor. Jag har läst boken under en längre tid (det känns bäst att inte sträckläsa den utan ta en liten bit i taget) och vill verkligen rekommendera den.
Boken handlar bland annat om vikten av att komma fram till vad vi själva vill och att vi själva måste ta ansvar för våra liv.
Ted skriver själv att det är tre centrala teser i Kirkegaards filosofi som har inspirerat honom:

• Du har en förmåga att välja. Det är du själv som bestämmer hur du skall förhålla dig till livet. Du är ansvarig för ditt förhållningssätt.
• Du kan utveckla en positiv livshållning. Du kan fylla ditt liv med omtanke och omsorg, öppenhet och tillit, respekt och tolerans.
• Du kan låta Guds närvaro och kärlek inspirerar dig. Du kan leva i enlighet med den gudomliga (kosmiska) ordningen.


Om du tycker att det låter intressant så är det här kanske en bok för dig

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar