torsdag 28 mars 2024

Hur ska man löpträna?

Hur mycket, hur ofta, hur långt och hur snabbt ska man springa?

Det finns naturligtvis inget enkelt svar men här handlar det som vanligt om vad man är ute efter.

Man kan dela in träning i aerob och anaerob träning. Kortfattat kan man säga att aerob träning handlar om lågintensiv träning där syret räcker till för att förbränna kolhydrater och fett till att bilda energi som gör att vi klarar av att springa. Under aerob träning stärks hjärtat, antal röda blodkroppar som binder syre blir fler, vi får fler kapillärer (små blodkärl i musklerna) och fler mitokondrier (cellernas energifabriker). Man får helt enkelt bättre kondition eftersom kondition är ett mått på hur man kan tillgodogöra sig det syre man andas in. 

Vid högintensiv anaerob träning hinner inte kroppen syresätta musklerna och då handlar det om att träna musklernas förmåga att tåla mjölksyra. Framförallt förbättras mjölksyreuthålligheten. Generellt kan man säga att det är en större påfrestning för kroppen och den behöver längre återhämtningstid efter anaerob träning.

Det viktiga här är att det är den lågintensiva aeroba träningen som har störst hälsoeffekter eftersom man då tränar hjärta och kärlsystem. Man måste alltså inte vara helt slut efter ett pass för att det ska göra nytta. En riktlinje kan vara att inte springa fortare än att man kan småprata med någon under tiden. Man kan även använda en pulsklocka för att hålla sig på lagom nivå. Mer om detta i senare inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar