
Det är inte alldeles enkelt att säga vad som är det viktigaste i livet. Kanske är det bäst att bara konstatera att det finns en massa viktiga saker utan att försöka rangordna dem...
söndag 31 mars 2024
Hälsa på recept

torsdag 28 mars 2024
Hur ska man löpträna?
Det finns naturligtvis inget enkelt svar men här handlar det som vanligt om vad man är ute efter.
Man kan dela in träning i aerob och anaerob träning. Kortfattat kan man säga att aerob träning handlar om lågintensiv träning där syret räcker till för att förbränna kolhydrater och fett till att bilda energi som gör att vi klarar av att springa. Under aerob träning stärks hjärtat, antal röda blodkroppar som binder syre blir fler, vi får fler kapillärer (små blodkärl i musklerna) och fler mitokondrier (cellernas energifabriker). Man får helt enkelt bättre kondition eftersom kondition är ett mått på hur man kan tillgodogöra sig det syre man andas in.
Vid högintensiv anaerob träning hinner inte kroppen syresätta musklerna och då handlar det om att träna musklernas förmåga att tåla mjölksyra. Framförallt förbättras mjölksyreuthålligheten. Generellt kan man säga att det är en större påfrestning för kroppen och den behöver längre återhämtningstid efter anaerob träning.
Det viktiga här är att det är den lågintensiva aeroba träningen som har störst hälsoeffekter eftersom man då tränar hjärta och kärlsystem. Man måste alltså inte vara helt slut efter ett pass för att det ska göra nytta. En riktlinje kan vara att inte springa fortare än att man kan småprata med någon under tiden. Man kan även använda en pulsklocka för att hålla sig på lagom nivå. Mer om detta i senare inlägg.
söndag 24 mars 2024
Målbild - vad är du ute efter?
![]() | |
En något äldre Patric |
Ett av mina mål är att kunna springa när jag blir äldre; 70, 80, 90 och om jag ska kunna göra det så måste jag även springa nu... Det är ingen bra idé att vänta tills man blir äldre och börja då...
Om man ska kunna springa kontinuerligt tills man blir äldre så gäller det att försöka undvika skador genom att inte springa för mycket/ofta. Jag springer aldrig två dagar i rad, så jag får alltid minst en återhämtningsdag. Det går naturligtvis att springa varje dag men jag tror att risken för skador minskar om man tillåter sig lite längre återhämtning.
Ett annat sätt att undvika skador är att springa i ett lägre tempo. Om man inte är ute efter att bli jättesnabb eller tycker om att köra helt slut på sig så finns det mycket att vinna på att inte hålla så högt tempo. Det gör också att belastning på leder och liknande blir mycket mindre.
Jag återkommer med fler anledningar till att jag springer i kommande inlägg...
fredag 22 mars 2024
Man utgår för det mesta från sig själv
När jag nu kommer att skriva om löpning så utgår jag från mina egna erfarenheter (och även från sådant jag läst förstås) och de är ju inte allmängiltiga. Ni får helt enkelt ta alla råd med en stor nypa salt.
Jag har sprungit mer eller mindre under i alla fall 30 år. Vissa perioder regelbundet och ibland med lite längre uppehåll. Varför, kan man ju fråga sig? Under rätt lång tid handlade det nog helt enkelt om att jag ville vara en som springer, jag såg det som något sorts ideal att kunna springa relativt långt utan allt för stor ansträngning. Det handlade väl helt enkelt om självbild.
I ärlighetens namn kan jag ju konstatera att jag haft turen att födas med en kroppsbyggnad som lämpar sig bra för löpning.... Fast å andra sidan vet jag ju inte hur jag hade sett ut och mått utan all löpning...
Med det sagt - livet har lärt mig att det som är enkelt för vissa är nästan omöjligt för andra och vice versa, men det kan naturligtvis finnas en poäng med att utgå från sig själv även om det inte är allmängiltigt.