tisdag 7 februari 2012

Monster

Vi vill gärna se oss som upplysta, civiliserade varelser som fördömer våld och framför allt mord. De flesta håller med om att det värsta man kan göra är att döda en annan människa.

Trots det är hela vårt kulturutbud fullt av våld och mord. De allra flesta filmer innehåller både våld och mord och kriminalromaner säljer som aldrig förr. Det är ingen överdrift att säga att mord säljer - både böcker och tidningar.

Hur ska man förklara vårt stora intresse för mord och även mördare? Hur kommer det sig att människor står i kö för att få träffa kända mördare? Finns det ett litet monster inom oss alla?

Micael Dahlén, professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, har skrivit en bra bok om detta. Han har träffat fem kända mördare och intervjuat dem. Han har även gjort ett antal undersökningar om hur vi uppfattar mördare. Jag ska inte avslöja vad han kommer fram till men jag kan verkligen rekommendera boken, läs den och reflektera lite kring din egen syn på våld och våldsverkare. Kanske bor det ett litet monster i oss alla...

Här är länkar till två intervjuer från Gomorron Sverige med författaren. Klipp 1, Klipp 2. Här är en länk till Ebbas intervju med honom i Go'kväll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar