lördag 6 april 2024

Börja eller börja igen

 

Om du funderar på att börja springa, eller börja springa igen, är det en sak du måste komma ihåg. Kroppen klarar nästan vad som helst bara den får tid på sig och man vänjer sig sakta

Du belastar din kropp med 2-4 gånger din kroppsvikt under löpning och om den ska klara av att hantera det så gäller det att vänja sig långsamt.

Vår kondition blir snabbt bättre när vi börjar träna men det tar mycket längre tid för senor och ben att vänja sig vid ny belastning; det kan ta 6-10 månader. Därför är det i våra senor som vi oftast får överbelastningsskador om vi inte låter dem vänja sig tillräckligt innan vi skruvar upp belastningen.

Alltså - även om man är i "bra form" och känner att man skulle orka att springa längre så bör man ta det väldigt lugnt och öka långsamt. 

Sedan är det ju också skönt att veta att även löpning i ett väldigt lugnt tempo får positiva konsekvenser för kroppen, se tidigare inlägg.  

Därför, om du är otränad i benen eller har lite extra vikt på kroppen, så kan det vara en bra idé att börja med promenader.

Jag är inte rätt person att tala om hur man mer detaljerat ska gå till väga när man vill börja springa men det finns mycket information på nätet, här är några länkar du kan testa:  


Det viktigaste är att ta det väldigt lugnt och tänka långsiktigt, kroppen måste få tid att vänja sig och bygga upp det som behövs. Annars kommer överbelastningsskadorna som ett brev på posten.

2 kommentarer:

  1. Hans Ingvar Jonsson6 april 2024 kl. 22:30

    Bra text.
    Skynda långsamt (festina lente eller more haste, less speed)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, kul att du läser. Tråkigt att så många börjar alldeles för intensivt, får någon överbelastningsskada och sedan tror att de inte kan springa mer...

      Radera