onsdag 13 februari 2013

Take Shelter

Det är fascinerande hur vi människor kan "fastna" i en uppfattning, vara helt övertygade, även om de flesta runt omkring oss menar att vi har fel. Vi har en förmåga att skapa vår egen verklighet och hålla fast vid den även om det utifrån sett verkar helt befängt.
Den här filmen handlar om en man som är övertygad om att något fruktansvärt ska hända och mer och mer av hans tid och energi går åt till att förbereda sig för den stora katastrofen. Överallt ser han tecken på att den närmar sig. Han blir desperat och satsar allt på att skydda sin familj...

Alla lever vi i subkulturer, vi omger oss med människor som tycker ungefär likadant, som har samma värderingar och prioriterar på samma sätt som vi själva. Det skapar trygghet, en känsla av samhörighet och kanske får det oss att känna oss lite bättre än de andra.

Men det finns också en poäng med att försöka betrakta sig själv utifrån, försöka se på den subkultur man tillhör med andras ögon. Det är nyttigt att försöka problematisera sina egna åsikter och se vad de egentligen står för, hur bra är mina argument egentligen?

Huvudpersonen, Curtis, framstår kanske som extrem men vem vet, det kanske är han som har rätt trots allt, även om ingen håller med honom....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar