torsdag 1 november 2012

ABBA+ABBA

Jag erkänner gärna att jag är ett stort Abba-fan, de har gjort väldigt många bra låtar som jag återkommer till gång efter annan. Sen är det förstås svårt att avgöra hur mycket som är nostalgi och vad man skulle tycka om man hörde deras låtar idag för första gången...

För er som tycker om ABBA måste jag rekommendera två skivor med lite olika tolkningar av ABBA's låtar. Den ena, Funky Abba med Nils Landgren och Funk Unit har några år på nacken (2004). På något sätt lyckas de ha kvar Abba-känslan i låtarna trots att de arrangerat om dem rätt så ordentligt. Det blir otroligt svängigt.


Den andra skivan Same tree different fruit med Anders Wihk, Svante Henryson och Steve Gadd släpptes i September i år följt av en turne till bland annat Japan och Korea. Det är ett försök att spela Abba-låtarna i jazztappning - ett försök som går alldeles utmärkt.
Ska man ge ut skivor med andras låtar så är det ju ingen vits om de låter likadant som originalet. Det gäller att tillföra något men ändå ha kvar grundkänslan i låtarna. Det här är två skivor som verkligen lyckas med det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar