måndag 6 februari 2012

Bruce den allsmäktige

Det här är en film som har några år på nacken, den kom 2003 men ämnet den behandlar är tämligen tidlöst...
Hur skulle det kännas att vara Gud för en dag och ha makt att göra vad som helst?
Vad skulle man göra med sin makt?
Om det finns någon som kan påverka händelser här på jorden på ett övernaturligt sätt, det vill säga för en stund sätta de vanliga spelreglerna ur spel - till exempel upphäva tyngdkraften eller bryta mot andra fysiska lagar så som vi känner dem - vad skulle han då göra? Hur skulle han på ett rättvist sätt bestämma när, hur och vilka lagar som skall åsidosättas? 

Det är naturligtvis en intressant tanke vare sig man tror att det kan ske eller ej. I filmen får Bruce (Jim Carrey) Guds makt under en begränsad tid eftersom han menar att Gud är orättvis och att han själv på ett bättre sätt skulle kunna skapa en bra värld.  

Det visar sig att det inte är så enkelt....hur ska man göra med alla de miljontals böner som strömmar in hela tiden, vilka ska man svara på och hur ska man svara? Det smidigaste måste väl vara att svara ja på alla böner rakt av, då blir väl alla nöjda och glada, eller?

Problemet är att många böner krockar med varandra, om alla vinner på lotto så blir vinsterna väldigt låga. Och vad händer om någon ber om regn samtidigt som någon annan ber om sol?

Det här är en intressant film på flera plan.

Själva tanken på att ha oinskränkt makt och kunna förändra saker på ett övernaturligt sätt är naturligtvis kittlande vare sig man tror på det eller ej.

För de som tror att övernaturliga saker kan ske som svar på bön blir det också en del annat att fundera på.

  • Hur förmår man en eventuell Gud att bryta mot de lagar han har satt upp och som normalt gäller? 
  • Hur ska man tänka sig att han avgör vilka böner han ska svara på?

Naturligtvis kan man avfärda alla sådana frågor med att "Gud gör som han vill, det är inte upp till oss människor att förstå" men jag tycker ändå att de kan vara värda lite eftertanke...

2 kommentarer:

  1. Intressant och välformulerade frågor. Men jag skulle vara intresserad av vaad Du Patrik tyckte var svaren på frågorna....

    SvaraRadera
  2. Tomas, jag får försöka formulera några svar också :) Men det känns mycket svårare :)

    SvaraRadera