måndag 20 februari 2012

Frälsarkransen VII

Nu har vi kommit fram till den sjätte pärlan - Ökenpärlan.

Ibland stöter vi på motgångar och ofta misslyckas vi med att vara så som vi skulle vilja vara. Öknen är en plats för eftertanke men också för att ta nya tag. I öknen kommer vi till insikt och inser att vi inte klarar av att leva upp till våra egna och andras förväntningar.

I öknen möts vi av någon som accepterar oss som vi är, och det kan hjälper oss att komma vidare.

Jag brukar använda mig av meningarna:
Rena mig så blir jag ren.
Hela mig så blir jag hel.
Dra mig till dig så får mitt hjärta frid.
Kom ihåg att öknen är ingen parentes, den är en viktig del av livet. Där kan vi mogna och lära oss saker om oss själva som vi har nytta av resten av livet.

söndag 19 februari 2012

Gudspärlan en gång till

Jag ägnade mig en stund åt min Frälsarkrans idag och kom på en intressant vinkling när det gäller Gudspärlan. Jag brukar tänka eller säga följande när jag håller i Gudspärlan:
Du är gränslös
Du är nära
Du är ljus - jag är Din
Gränslös brukar jag förknippa med att Gud finns överallt och inte är begränsad. Idag slog det mig att det även skulle kunna syfta på att sätten att beskriva Gud på är gränslösa. Min bild av Gud har förändrats många gånger och jag hoppas att den kommer att fortsätta förändras. Gud kan man aldrig fånga in i en enkel mening, det går nog inte att fånga in honom med ord över huvudtaget. För mig är det en befriande tanke att Gud är något mycket större än vi kan omfatta och förstå. Om han gick att beskriva till fullo med våra ord vore han inte mycket till Gud.

tisdag 14 februari 2012

Valentine

Mini Cupakes med vitchokladfrosting
Då var det Alla hjärtans dag igen, eller Valentine som det heter i Japan där jag växte upp på 80-talet. Det var enormt stort redan då och där handlar det i första hand om att tjejerna ska ge chokladhjärtan till den eller de killar de tyckter om. Den 14 mars på White day förväntas sedan killarna ge tillbaka något som ett svar...

Det är natuligtvis väldigt stor business i Japan, här är en Video om Alla hjärtans dag i Japan.

Hos oss blir det mini-cupcakes och Allahjärtansdagtårta bakad av Hanna.

Stor Allahjärtansdagskram till alla som läser :)

måndag 13 februari 2012

Svar på frågor?


I ett tidigare inlägg, Bruce den allsmäktige, skrev jag:

För de som tror att övernaturliga saker kan ske som svar på bön blir det också en del annat att fundera på.
  • Hur förmår man en eventuell Gud att bryta mot de lagar han har satt upp och som normalt gäller? 
  • Hur ska man tänka sig att han avgör vilka böner han ska svara på?
I en kommentar fick jag uppmaningen att själv försöka svara på frågorna. Det är ju alltid mycket enklare att ställa frågor än att försöka ge svar...

Det jag kan göra är att försöka skriva om hur jag ser på det hela just nu, med all sannolikhet kommer jag att se delvis annorlunda på det i framtiden...

Jag tror att begrepp som övernaturligt och underverk ofta har använts för att beskriva det man inte har haft någon annan förklaring på. Det har t.ex. handlat om;

  • åska och blixtar som har förklarats med att Tor red omkring och slog med sin hammare. 
  • skuggor i mörkret som har beskrivits som tomtar och troll
  • konstiga sjukdomar som har förklarats som resultat av trolldom, häxor eller onda andar
  • häftiga oväder, jordbävningar eller dylikt som har förklarats med att gudarna varit arga

Allteftersom vi har lärt oss mer om vår värld och hittat vetenskapliga förklaringar så kan man säga att utrymmet för det övernaturliga har krympt. Eftersom vi förmodligen aldrig kommer att kunna klarlägga alla orsakssamband så kommer det alltid att finnas ett visst tolkningsutrymme. Vi kommer alltid att stöta på saker som verkar så osannolika att vi väljer att kalla det för övernaturligt. Sen blir det upp till var och en att välja hur man vill förklara det som händer.

Naturligtvis måste man vara väldigt ödmjuk här, jag kan inte heller veta orsaken till allt som händer, kanske griper ibland någon sorts Gud in och förändrar saker och ting.

För tillfället känner jag mig rätt så skeptisk till att man kan påverka Gud till att ingripa och jag känner inte heller något behov av att försöka (men det är ju lätt att säga när det mesta funkar bra).

Framför allt tror jag inte att man ska se det övernaturliga som det naturliga. De fysiska lagar som finns och som väl Gud måste ligga bakom är nog det naturliga. Sen kanske han får lust att bryta mot dem ibland men jag vill absolut se det som undantag snarare än tvärtom.

Guds rike, som för mig är ett väldigt positivt laddat begrepp, handlar inte i första hand om att undantagen mot de vanliga fysiska lagarna ska öka utan om att det goda i livet ska vinna terräng.

När jag läser igenom märker jag att jag inte riktigt lyckades svara på frågorna men det är i alla fall ett försök Tomas :)

Är det någon annan som har några bra svar?

söndag 12 februari 2012

Greatest Love of All

Whitney Houston är död. Jag har egentligen inte lyssnat på henne på de senaste 20 åren men jag tänker och nynnar ofta på låten Greatest Love of All från hennes debutplatta 1985.

Learning to love yourself
It is the greatest love of all 

Till att börja med tyckte jag att det lät så själviskt att man skulle älska sig själv - kan det verkligen vara så viktigt, det är väl alla andra man ska älska, eller? Och hur var det nu, skulle man inte älska Gud mest av allt?

Med tiden har jag mer och mer insett att hon nog hade rätt, det är oerhört viktigt att kunna älska sig själv. Alla andra människor i livet kommer och går, men dig själv kommer du garanterat att leva hela livet med. Hur jobbigt blir det då inte om du inte kan känna dig nöjd med dig själv och älska dig själv. Och om sanningen ska fram så är det nog väldigt svårt att i längden älska andra om man inte älskar sig själv.


tisdag 7 februari 2012

Monster

Vi vill gärna se oss som upplysta, civiliserade varelser som fördömer våld och framför allt mord. De flesta håller med om att det värsta man kan göra är att döda en annan människa.

Trots det är hela vårt kulturutbud fullt av våld och mord. De allra flesta filmer innehåller både våld och mord och kriminalromaner säljer som aldrig förr. Det är ingen överdrift att säga att mord säljer - både böcker och tidningar.

Hur ska man förklara vårt stora intresse för mord och även mördare? Hur kommer det sig att människor står i kö för att få träffa kända mördare? Finns det ett litet monster inom oss alla?

Micael Dahlén, professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, har skrivit en bra bok om detta. Han har träffat fem kända mördare och intervjuat dem. Han har även gjort ett antal undersökningar om hur vi uppfattar mördare. Jag ska inte avslöja vad han kommer fram till men jag kan verkligen rekommendera boken, läs den och reflektera lite kring din egen syn på våld och våldsverkare. Kanske bor det ett litet monster i oss alla...

Här är länkar till två intervjuer från Gomorron Sverige med författaren. Klipp 1, Klipp 2. Här är en länk till Ebbas intervju med honom i Go'kväll.

måndag 6 februari 2012

Bruce den allsmäktige

Det här är en film som har några år på nacken, den kom 2003 men ämnet den behandlar är tämligen tidlöst...
Hur skulle det kännas att vara Gud för en dag och ha makt att göra vad som helst?
Vad skulle man göra med sin makt?
Om det finns någon som kan påverka händelser här på jorden på ett övernaturligt sätt, det vill säga för en stund sätta de vanliga spelreglerna ur spel - till exempel upphäva tyngdkraften eller bryta mot andra fysiska lagar så som vi känner dem - vad skulle han då göra? Hur skulle han på ett rättvist sätt bestämma när, hur och vilka lagar som skall åsidosättas? 

Det är naturligtvis en intressant tanke vare sig man tror att det kan ske eller ej. I filmen får Bruce (Jim Carrey) Guds makt under en begränsad tid eftersom han menar att Gud är orättvis och att han själv på ett bättre sätt skulle kunna skapa en bra värld.  

Det visar sig att det inte är så enkelt....hur ska man göra med alla de miljontals böner som strömmar in hela tiden, vilka ska man svara på och hur ska man svara? Det smidigaste måste väl vara att svara ja på alla böner rakt av, då blir väl alla nöjda och glada, eller?

Problemet är att många böner krockar med varandra, om alla vinner på lotto så blir vinsterna väldigt låga. Och vad händer om någon ber om regn samtidigt som någon annan ber om sol?

Det här är en intressant film på flera plan.

Själva tanken på att ha oinskränkt makt och kunna förändra saker på ett övernaturligt sätt är naturligtvis kittlande vare sig man tror på det eller ej.

För de som tror att övernaturliga saker kan ske som svar på bön blir det också en del annat att fundera på.

  • Hur förmår man en eventuell Gud att bryta mot de lagar han har satt upp och som normalt gäller? 
  • Hur ska man tänka sig att han avgör vilka böner han ska svara på?

Naturligtvis kan man avfärda alla sådana frågor med att "Gud gör som han vill, det är inte upp till oss människor att förstå" men jag tycker ändå att de kan vara värda lite eftertanke...

fredag 3 februari 2012

Äntligen "nya" Telemark

För ett antal år sedan fick jag tag på (lånade) ett par gamla slalomskidor från 80-talet med enkla telemarksbindningar. Till det hörde även ett par pjäxor i läder (Asolo Extreme Plus). Det hela blev rätt så vingligt men väldigt roligt att åka med. Under flera år har jag tänkt uppgradera det hela väsentligt men inser att det skulle kosta rätt så mycket!!
Nu har jag äntligen kommit till skott och köpt ett par begagnade skidor med lite bättre bindningar (Rottefella Chili). Det är ju inte sista skriket direkt och jag tänkte fortsätta använda läderpjäxorna. Ska bli väldigt roligt att prova, hoppas det blir lite varmare i helgen, nu är det lite under -20...